Mucogyne Inconfort intime, sécheresse, rapports douloureux

Mucogyne est un gel intime non hormonal à base d'acide hyaluronique, formulé pour restaurer la muqueuse vulvovaginale chez la femme, quel que soit son âge.

Vaginale droogheid: wat zijn de oorzaken en wat kan ik eraan doen?

Misschien associeer je vaginale droogheid vooral met de menopauze, maar het komt veel vaker voor. Het is een vervelend symptoom dat veroorzaakt kan worden door een daling van het hormoon oestrogeen, tijdens borstvoeding of als bijwerking van bepaalde medicatie. De behandeling van vaginale droogte hangt dan ook af van de oorzaak van dit symptoom.


Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid maakt de vagina te weinig vocht aan. Pijn tijdens het vrijen, fietsen, wandelen, sporten en plassen zijn vaak genoemde klachten.

Normaal gezien zorgen de baarmoederhals en de wand van de vagina voor een continue bevochtiging van de vaginale slijmvliezen. Bij seksuele opwinding maakt je lichaam meer vocht aan. Dan fungeert het vocht als een ‘natuurlijk glijmiddel’.

Vaginale droogheid komt bij vrouwen van alle leeftijden voor. Het is een vaak gehoorde klacht in de overgang en menopauze, omdat dan de oestrogeenniveaus dalen. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • De periode na een bevalling en tijdens de borstvoeding;
  • Gebruik van de anticonceptiepil;
  • Diabetes;
  • Kankerbehandelingen, zoals chemotherapie of hormoontherapie;
  • Bepaalde medicatie, zoals antidepressiva, antihistamine of antioestrogeen;
  • Roken;
  • Stress;
  • Een overdreven intieme hygiëne waarbij de vagina wordt gewassen met zeep of douchegel.

Oplossingen en behandelingen

Als vaginale droogte je hindert in je dagelijks leven of in je seksleven, is het tijd om dit met je arts te bespreken. De gynaecoloog kan door middel van een onderzoek nagaan of het vaginale slijmvlies dunner en droger wordt door een dalend oestrogeenniveau of door een andere oorzaak. De behandeling hangt af van de oorzaak. Is de vaginale droogte bijvoorbeeld te wijten aan bepaalde medicatie of een ongezonde levensstijl (roken, weinig bewegen), zal de dokter adviseren hier verandering in te brengen.

Gebruik geen zeep of geparfumeerde lotions, maar zorg voor een aangepaste intieme hygiëne met een mild product dat de vulvovaginale flora respecteert. Was de vagina nooit van binnen. Dit kan de droogheid nog erger maken. Glijmiddelen op basis van hyaluronzuur of hormonale behandelingen kunnen ook een oplossing zijn.

Seks: praat erover

Als je pijn ervaart tijdens geslachtsgemeenschap door een te droge vagina, zorgt dit ervoor dat je libido (seksdrive) afneemt. Je libido zorgt voor een goede bevochtiging van de vagina en het opzwellen van de grote schaamlippen, om penetratie te vergemakkelijken. Je belandt dan algauw in een vicieuze cirkel, tot het moment waarop je misschien zegt: seks hoeft voor mij niet meer.

Praat met je partner over je seksuele verlangens. Neem zeker voldoende tijd voor het voorspel. Zoek ook andere manieren om elkaar te plezieren en op te winden, buiten penetratie. Als de focus daarop weg is, zal dat helpen opnieuw van seks te kunnen genieten.

Bronnen:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=27608

Vaginale droogheid: wat zijn de oorzaken en wat kan ik eraan doen?
Scroll naar boven